Onderhoud aan Boll&Kirch Ballastwaterfilters op de Giant 6 van Boskalis

De Giant 6 is een halfafzinkbaar zeegaand laadponton van Boskalis met een capaciteit van 21.000 ton. Dit ponton is sinds begin 2015 in de vaart. De Giant 6 is uitgerust met een 2 stuks Optimarin UV Ballaswatersystemen. Ter bescherming van de UV-units staat op ieder systeem een Automatisch terugspoelfilter van Bollfilter. Deze filters reinigen het inkomende water volautomatisch op 40 micron.

Ballastwater wordt door schepen gebruikt voor de stabiliteit. Ballastwater wordt ingenomen in de haven waar het schip op dat moment ligt en weer geloosd in de haven van bestemming. Met de inname van ballastwater worden ook flora en fauna meegenomen. Een groot deel hiervan zal de overtocht niet overleven maar degenen die dat wel doen, zorgen er zo voor dat deze ‘uitheemse’ soorten bij lozing het aanwezige ecosysteem verstoren. Om dit tegen te gaan worden zogenaamde BWT (Ballast Water Treatment) systemen ingezet. Voor deze systemen leveren Lubrafil en Bollfilter volautomatische terugspoelfilters ter bescherming van de UV-unit. Vanaf 2024 moeten alle schepen een goedgekeurd Ballast Water Management Behandelingssysteem hebben. De Giant 6 is reeds voorzien van een dergelijk BWT systeem van Optimarin.

De servicemonteurs van Lubrafil hebben onlangs de filters preventief onderhouden tijdens een stop in de Rotterdamse haven. Een uitdagende klus vanwege de krappe inbouw van de installatie. Hierbij liep de temperatuur, vanwege de zeer warme zomer en een werkplek direct onder het dek, tot hoge waarden op. Veel water was een vereiste. Beide filters zijn in twee dagen geopend, geïnspecteerd en weer samengebouwd, waarbij Lubrafil ook alle filterkaarsen ultrasoon heeft gereinigd.

 

    

 

Boll & Kirch automatisch terugspoelfilter

Medium                      : Zeewater

Type                           : 6.18.3C-521.250-DN250                            

Capaciteit                  : 500 m3/hr

Element(en)               : BWT superduplex filterkaarsen

Filtratie fijnheid        : 40 micron

 

  

Systeem Boll & Kirch 6.18.3C-521.250-DN250